VOF braspenning
Hoefsmederij
Het belang van een goede hoefverzorging
Na diverse jaren stage en scholing is Rob Rijksgediplomeerd hoefsmid aan de NHB te Deurne sinds 1993 en full time bezig met paarden, pony’s en ezels te bekappen en te beslaan. Ook is hij lid van de Nederlandse vereniging van Hoefsmeden.
Waarom een hoefsmid?
Het belangrijkste punt waarom de smid moet komen is omdat vroeger de paarden vrij leefden. Dit zorgde voor evenwicht tussen de groei van de voet en de slijtage ervan. Tegenwoordig leven de meeste paarden anders en is er geen sprake meer van evenwicht tussen slijtage en groei. Enerzijds omdat er veel op een zachte bodem wordt gereden of omdat er onvoldoende beweging is (de voet wordt te lang).
Anderzijds omdat er juist teveel beweging wordt gegeven op een harde bodem (er wordt teveel afgesleten en de voet wordt te kort).
De smid moet de te lange voet bekappen en zorgen dat de hoef niet te kort wordt door het op tijd voorzien van een ijzer. In sommige gevallen moet de hoefsmid ook komen omdat er afwijkingen zijn aan de hoefvormen, afwijkingen aan de beenstanden of hoefziektes.
Een aantal voorbeelden hiervan zijn:
- afwijkende hoefvormen: wijde hoef, ondergeschoven verzenen, hoefringen, plathoef, brokkelhoef
- afwijkende beenstanden: Franse stand, Koehakkig, Sabelbenig, toontredend, bokbenig
- hoefziektes: rotstraal, hoefbevangenheid, losse wand, holle wand, vernageling, overhoef
Aan de meeste dingen kan iets worden gedaan om het te corrigeren of het paard pijnvrij te laten lopen.
Er zijn heel veel verschillende soorten standen van de hoeven en hoefziektes. Ik ga ze dan ook niet behandelen, omdat dit een erg ingewikkeld iets is en ook vaak per paard en situatie verschillend is.
Het is wel belangrijk om het paard regelmatig te laten bekappen c.q beslaan om te zorgen dat de stand van de voet weer wordt gecontroleerd en eventueel wordt hersteld.
Beslaan
Het beslaan van een paard wil zeggen dat er ijzers op de hoef worden gedaan. Deze ijzers zijn er in vele maten, diktes en soorten.
Het ligt aan het ras, het gebruik, de grootte van de hoef enz welk soort ijzer er op gaat. Een shetlander heeft een ander ijzer nodig als een Belgisch trekpaard en een renpaard heeft andere ijzers dan een westernpaard.
Ik hoop u een beetje te hebben uitgelegd hoe het in elkaar zit. Maar het ligt ook veel aan het paard en de situatie. Dit is nooit exact hetzelfde.
Als er vragen of problemen zijn dan kunt u altijd informeren en zal ik graag uitleg geven en proberen tot een oplossing te komen.